Odla modernt i pallkrage

Att odla är mer populärt än någonsin förr och överallt ser man smarta tips och råd på hur man ska odla för att det ska vara så enkelt och roligt som möjligt – och en lösning som passar för både boende i villa och lägenhet är att odla i pallkrage, men hur gör man det på bästa vis?

vattna-blommorHos Vida kan vem som helst köpa billiga pallkragar via www.vida.se/sv/vida-packaging/produkter/pallkragar/ och dessa används vanligtvis som emballage för att skicka eller frakta saker. Men på senare år har pallkragen fått ett helt nytt användningsområde och det är inom odling. Något som inte är så konstigt med tanke på alla fördelar som denna sorts odlingsplatser medför. Bland annat skriver Göteborgs Posten hur en pallkrage både gör det enklare och mer lättillgängligt för äldre personer att fortsätta med sin odlingshobby upp i äldre år eftersom det går alldeles utmärkt att stapla pallkragar på varandra och på så vis slipper man böja sig. En annan fördel är också att man med hjälp av pallkragen också får en mer kontrollerad odling och slipper ogräs på samma sätt som man får när man odlar direkt i marken – plus att man därför också kan ha pallkragen på balkongen om man inte bor i villa.

Något att tänka på

Visst finns många fördelar att odla i pallkrage, vilket man till exempel kan läsa om i Expressens guide på ämnet där man tipsar om allt från vad man kan odla till hur man själv kan bygga en pallkrage om man inte vill köpa en färdig. Men det finns självklart också en del saker att tänka på såsom att skydda sin odling från skadedjur om man har pallkragen på tomten och inte på balkongen. Men en sak som man absolut inte ska glömma bort är något som konsumenttidningen Råd & rön skriver om och det är att vara noga med att kontrollera pallkragens material innan man börjar odla. Äldre pallkragar är nämligen ofta tillverkade i tryckimpregnerat trä, och det är giftigt för dina växter – har du en gammal pallkrage bör du därför måla dem med giftfri färg både in- och utvändigt, men köper du en nytillverkad pallkrage ska detta inte behövas.

Så här odlar du: