Lättskött trädgård med marksten

trädgård markstenDet finns knep att ta till för att få en drömmig och lättskött trädgård. Allt fler skaffar sig en stor trädgård som man inte hinner med, och det gäller då att planera den smart och att utnyttja ytan.

Många vill ha en lummig härlig trädgård, samtidigt som man år efter år inte ska behöva slita för mycket för att hålla den i gott skick. En anordning med mindre växter och trevliga trädgårdsgångar med marksten kan vara en lösning.

Rätt marksten

Marksten är en briljant lösning om man vill ha en välplanerad trädgård som samtidigt är lättskött. Det spelar då ingen roll om man har en helt vildvuxen trädgård eller en småskalig trädgård – det kommer se snyggt och organiserat ut oavsett. Men hur vet man vad man ska välja för typ av marksten? Utbudet är stort och det är svårt att veta vad man ska tänka på. I tidningen Vi i Villa finns tips som gör turen i markstensdjungeln lite mer lättnavigerad. Där står det bland annat att färgvalet är mycket viktigt och bör passa med hur ditt hus ser ut. Har man ett ljust hus kan en ljusare sten passa och har man ett äldre hus bör man ha en typ av sten som också kanske ser lite äldre ut, inte för modern och ny. Det finns flera andra saker som är viktiga att tänka på vid val av marksten:

  • Färgval och husets ålder.
  • Vad ska det användas till? Uppgång, rabatter, infart?
  • Tålighet för kyla och belastning.
  • Pris kontra vad man får.

Kanske växthus eller mindre trädgård

Om man får några markstenar över kan man använda dem till att bygga grunden till ett växthus, läs mer. Men det är inget måste att använda marksten där. Ett växthus gör att trädgården känns mer planerad, även fast den kanske inte är det. Att satsa på en mindre trädgård kan också vara ett alternativ, och har man inte möjlighet att flytta så är marksten där också en bra lösning. Gör tydliga gångar, bygg runt rabatter och varför inte fixa en platå mitt bland växter där en lite utegrupp kan stå? I VLT kan man läsa om Bengt och Helga som inte mäktade med sin trädgård längre, och satsade på en mindre med marksten istället. Det ger en lyxigare känsla, som gör att det känns mer hemtrevligt och organiserat.