De bästa luftrenarna i ditt hem

Gerbera, murgröna, fredskalla och svärmorstunga – och en bra och miljövänlig luftrenare, förstås. Det är vad du kan göra för att bättra på din luftkvalitet inomhus. Diesel, pollen och andra faktorer gör att utomhusluften rentav blir farlig att andas in. Samma luft tar sig in i ditt hem, och är den du andas in om du inte renar luften ordentligt.

Det stämmer alldeles utmärkt att det finns krukväxter som är bra för din inomhusatmosfär. De renar luften och ökar luftfuktigheten i ditt hem. Tyvärr tar de inte bort de skadliga partiklarna som finns från vår nedsmutsade utomhusluft, och mot pollen hjälper de föga. Därför är det en god idé att kolla på http://www.coway.se efter en luftrenare som filtrerar bort de skadliga partiklarna i luften.

Många skadliga partiklar i luften

Krukväxter samlar damm och suger också upp en del skadliga ämnen i ditt hem. Även växternas jord suger upp dessa partiklar, tyvärr långt ifrån alla. På Naturvårdsverket kan du hitta statistik om vår utomhusluft och vilka farliga partiklar som finns. Mycket hände på 90-talet, men sedan dess har de skadliga partiklarna inte minskar avsevärt. Tyvärr är det också så att våren ofta kantas av farliga dammpartiklar som börjar sväva runt i luften efter vintern, skriver bland annat svt.se. Äldre dör i förtid skriver yle.fi och barn drabbas av astma.

Även om det sker en del på klimatmötena världen över finns det i alla fall mycket du kan göra för din egen del. Att rena luften är varken dyrt eller svårt, och med en luftrenare kan även den pollenallergiska överleva den värsta säsongen – för i år ser pollenprognoserna riktigt starka ut. Luftrenarna kan vara både miljövänliga, energieffektiva och vara så pass små att de inte blir ett störande moment i din inredning. I städerna hopas de skadliga partiklarna från diesel och annat, men ditt hem kan bli en frizon.

Det finns en liten lista på växter som kan komplettera din luftrenare. Följande växter är exempelvis bra för inomhusluften:

  • Gerbera
  • Svärmorstunga
  • Fredskalla
  • Murgröna
  • Gullranka

Också väldigt vackra att inreda med. Lycka till!