Ätliga krukväxter

Krukväxter kan man odla av många olika anledningar. Många av de växter som är populära för att de är dekorativa går till exempel att äta också. Dit hör bl.a. tulpaner. Man kan äta såväl blommorna som bladen och själva lökarna. 

Men om man vill odla något inomhus specifikt för att äta det, då finns det mer givande växter än tulpaner. Många odlar tomater inomhus eller på balkongen, och detta brukar fungera alldeles utmärkt. Det går även att odla aubergine, som ju är en släkting till tomaten. Om man odlar aubergine i en kruka får man kanske inte lika riklig skörd som när man odlar tomater, men smaken blir en hel annan än i de auberginer som odlas i växthus i Nederländerna, och som man kan köpa på Konsum och Ica.

Tänk på det här

Chili finns att köpa hos många florister, men det finns både krydd- och prydnadschili, så se till att köpa rätt sort. Tänk också på att många kommersiella krukväxter kan ha besprutats med olika kemikalier. Därför är det bäst att driva upp plantor själv från frön, eller köpa dem från ekologiska handelsträdgårdar.

När man odlar inomhus kan luften bli för torr för växterna under vintern. En lösning är att bygga ett litet växthus av exempelvis ett gammalt akvarium. Om man har möjlighet kan man även tillföra koldioxid, genom att lägga kompost i akvariet. För att få mer ljus under vintern kan man tillföra ljus. Det finns speciella lysrör för ändamålet, men små LED-spottar är nästan lika bra, och betydligt billigare. Det är nämligen bara det ljus som träffar växten som gör någon nytta. Det går därför att göra odlingen effektivare genom att sätta upp reflektorer kring växterna.

Det är dock några saker man bör tänka på. En sådan är att vissa växter, som kanske är ätliga i vilt tillstånd, tar upp många gifter från sin närmiljö. Det innebär att de inte lämpar sig att äta om man har odlat dem inomhus. Det finns många gifter i vår närmiljö, inte minst inomhus, och det är naturligtvis bra att växterna tar upp dem. Men ät inte dessa växter. Däremot är det naturligtvis bra att odla sådana växter också.