Årets perenn 2018 – Höstsilverax

Varje år väljer perennagruppen ut Årets perenn. Det du ska odla på din balkong eller i trädgården är den vackra Actaea Simplex – Höstsilveraxen! En vacker, grönbladig växt, graciös som är lätt att odla och som är härdig för det svenska klimatet.

I ett tidigare inlägg skrev vi om att gröna växter ökar värdet på din bostad. Och det här kan vi lugnt konstatera att så är fallet även för i år! Och säljer du en lägenhet med balkong är tipset att inreda det smakfullt med stora krukor och låta Årets perenn: Höstsilveraxen sätta tonen på din balkong. Alla kommer älska den.

Grönt och skiftande nyanser

Odlingstrender kommer och går. För 2018 är det kraftfulla blad och skiftande nyanser på blommorna som är det absolut trendigaste. Och det är nog ingen slump att Årets perenn är japansk, eftersom vi blivit så förälskade i Japan den senaste tiden.

Plantera den i grupp eller låt den sticka upp från ett mindre buskage. Perennagruppen tipsar om att man kan odla den tillsammans med japansk starr, kaukasisk förgätmigej och mongolisk näva. Dessa vackra namn inspirerar sannerligen. Nu vill man rycka igång våren och sätta igång med sin odling!

Därför älskar vi höstsilveraxen!

  • Trivs bra i både skugga och sol
  • Vill ha mycket fukt
  • Blir vackra vintersiluetter

Det är de mörkbladiga höstsilveraxsorterna som perennagruppen valt ut som Årets perenn, men det finns även lite ljusare sorter. ”Brunette” är en populär sort med mörkröda blad och lanserades på 90-talet. ”Chocoholic” är en ännu mörkare sort; annars har du ”Pink spike” om du gillar den ljusare sorten.